Hoe ontstaat een rioolverstopping

Natuurlijk is het nooit fijn als je te maken krijgt met een verstopping in je riool. Het kan ervoor zorgen dat het water niet goed wegloopt en er zelfs wateroverlast ontstaat. Maar hoe ontstaat zo’n verstopping nu eigenlijk? In deze blogpost gaan we daar dieper op in.

Een verstopping kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een rioolverzakking. Dit betekent dat de rioolbuis is verzakt en er een knik is ontstaan, waardoor het water niet meer goed weg kan stromen. Ook kan er sprake zijn van een afgebroken buis, bijvoorbeeld doordat er iets zwaars op de buis is gevallen of doordat er sprake is van corrosie.

Wortelgroei is ook een veelvoorkomende oorzaak van een verstopping. Wortels van bomen en struiken kunnen namelijk doorgroeien in de rioolbuis en deze op die manier blokkeren. Daarnaast kunnen ook voorwerpen zoals vet, haren, tampons/maandverband, te veel hand papier en bouwpuin voor een verstopping zorgen.

Een andere oorzaak van een verstopping kan zijn dat er te veel bochten in de leiding zitten. Hierdoor kan het water niet goed doorstromen en blijft er water in de leiding staan, waardoor er uiteindelijk een verstopping ontstaat. Ook kan een slechte constructie van de rioolbuis ervoor zorgen dat er makkelijker verstoppingen ontstaan.

Wat veel mensen niet weten, is dat een verstopping niet altijd direct opvalt. Het kan namelijk ook zijn dat er een ophoping van vuil en vet in de leiding ontstaat, waardoor er op den duur een verstopping ontstaat. Het is dan ook belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan je riool om verstoppingen te voorkomen.

Kortom, een verstopping kan verschillende oorzaken hebben, zoals een rioolverzakking, afgebroken buis, wortelgroei, te veel vet, haren, tampoens/mandverband, te veel hand papier, bouwpuin, te veel bochten in de leiding, slecht constructie en ophoping van vuil en vet. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan je riool om verstoppingen te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven