Rioollucht in huis hoe ontstaat het

Rioollucht in huis kan behoorlijk vervelend zijn en duiden op een probleem met je rioleringssysteem. Naast dat het onaangenaam ruikt, kunnen rioolgassen ook ongezond zijn en schadelijk zijn voor de gezondheid van jou en je huisgenoten. In deze blogpost bespreken we wat de oorzaken kunnen zijn van rioollucht in huis en hoe je dit probleem kunt oplossen.

Breuk in de leiding

Een van de mogelijke oorzaken van rioollucht in huis is een breuk in de rioleringsleiding. Wanneer er een breuk in de leiding is, kunnen rioolgassen vrijkomen en zich verspreiden in huis. Dit kan gebeuren door ouderdom van de leidingen of door een externe factor zoals werkzaamheden in de buurt.

Droog sifon

Een droog sifon kan ook leiden tot rioollucht in huis. Een sifon is een bocht in de leiding die ervoor zorgt dat er water in blijft staan en zo rioollucht buiten houdt. Wanneer een sifon droog komt te staan, bijvoorbeeld doordat een afvoer lange tijd niet wordt gebruikt, kan er lucht uit het riool in huis komen.

Ontluchting buis functioneert niet of is niet aanwezig

Een andere oorzaak van rioollucht in huis kan zijn dat de ontluchtingsbuis niet functioneert of zelfs helemaal ontbreekt. De ontluchtingsbuis is een belangrijk onderdeel van het rioleringsysteem en zorgt ervoor dat rioollucht naar buiten kan ontsnappen. Wanneer de ontluchtingsbuis niet goed functioneert of ontbreekt, kan er rioollucht in huis ontstaan.

Oplossingen voor rioollucht in huis

Als je last hebt van rioollucht in huis, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hieronder vind je enkele mogelijke oplossingen:

Inspecteer de rioleringsleidingen en zoek naar eventuele breuken. Laat deze indien nodig zo snel mogelijk repareren.

Zorg dat de sifons in alle afvoeren gevuld blijven met water door regelmatig water door de afvoeren te spoelen.

Controleer de ontluchtingsbuis en zorg dat deze goed functioneert. Mocht deze ontbreken, laat dan een professional deze alsnog plaatsen.

Schakel een professionele ontstoppingsdienst in om het rioleringsprobleem op te sporen en te verhelpen.

Conclusie

Rioollucht in huis kan verschillende oorzaken hebben, zoals een breuk in de leiding, een droog sifon of een niet-functionerende ontluchtingsbuis. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om dit probleem te verhelpen. Het is echter belangrijk om snel actie te ondernemen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Bij twijfel kun je het beste een professionele ontstoppingsdienst inschakelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven